X

Radonsikre din ejendom

Boligkøb eller boligsalg er lig med grundige undersøgelser af ejendommen, hvor man tit og ofte finder frem til aspekter, der skal kigges på, før man kan få den optimale pris, hvad end man skal købe eller sælge. Et af de aspekter, der ofte forglemmes, men som er yderst vigtige, er radon. Radon i boligen er nemlig et langt større problem for de fleste danskere, end man måske lige går og tror, og det er særligt fordi, at det simpelthen er de færreste, som reelt skænker radon gassen en tanke. Men står man i den situation, hvor der skal ske et køb eller salg, eller overvejer man den sundhedsmæssige situation i sit hjem, så giver det god mening at få foretaget en radonskring, hvor der måles efter mængden af radon i hjemmet.

Men hvad er radon? 

Radon er den usynlige dræber, som er at finde i mange danske huse. Det lyder måske en smule overdrevet, men radon kan faktisk gå hen at være sundhedsskadeligt på den måde, at det øger chancen for lungekræft desto mere, man er eksponeret for gasarten. Radon er nemlig en gasart, der ikke kun er radioaktiv, men som også er kræftfremkaldende i de rigtige mængder, og den findes faktisk i alle boliger. Fordi at radon kommer nemlig fra jorden under boligen, og man kan derfor ikke undgå, at der kommer radon ind i hjemmet, men det man kan gøre, og burde gøre, er at sikre mængden af radon, der slipper ind i hjemmet. 

Det er selve temperaturforskellen mellem ude- og indeklimaet, samt hvordan vinden påvirker udefra, som gør, at der per automatik vil forekomme et lavere tryk indendørs end udendørs, og det er netop derfor, at luften der stiger op fra jorden vil trækkes ind i boligen. 

Men hvordan kommer radon så ind i boligen?

Når radon gassen bevæger sig op gennem jordoverfladen, så vil vind skubbe gasarten ind i boligen gennem sprækker og utætheder. Dette kan næsten ikke undgås, og selv når huset er godt isoleret og bygget med dygtigt håndværk, så vil der stadigvæk være mikroskobiske srækker, hvor at gassen kan bevæge sig igennem. Er der utætheder i bygingens konstruktion mod jorden, så er dette også en mulig vej for gassen til at komme ind i boligen. 

Så hvis man er i tivlv om, hvorvidt der findes radon i sit hus, så kan det altid anbefales at få foretaget en radonsikring.

admin:
Related Post