X

Den usynlige men farlige husgas

De fleste som har gået i folkeskole i Danmark har nok været igennem den periodiske tabel i kemi. Her bliver du introduceret for en masse af de grundstoffer som vi ser og omgås omkring i det daglige. Nogle af dem er synlige mens at andre er helt usynlige med det blotte øje, og det er her at det kan gå hen og blive ret farligt for os mennesker. Her tænker jeg helt konkret på den gas som former sig i mange af de danske hustande, nemlig radon. Dette er også grunden til at der i mange danske hustande bliver installeret det der hedder en radonspærre. 

Life and health insurance policy concept idea. Finance and insurance.

Radonspærren og måden den hjælper

Radon er et grundstof som er på den periodiske tabel med nummeret 86 og symbolerne ”Rn”. Radon er en farveløs ædelgas og er en af de tungeste stoffer, når man snakker om gasholdige stoffer. I grundstoffet radon har vi det vi kalder isotoper. Disse isotoper er det som gør at denne gas er farlige for os mennesker, da disse isotoper er med til at øge risikoen for lungekræft. Især folk som er rygere er ekstra udsatte. 
Måden at radon trænger igennem til vores boliger på, er via undergrunden. Her siver den igennem sprækker og revner i fundamentet og forringer luftkvaliteten i din bolig. Hvis du gerne vil forhindre dette i din bolig, så skal du anskaffe dig det der kaldes en radonspærre. En radonspærre er i bund og grund et lag af materiale, oftest i plastmateriale, som kan placeres både før og efter at betonpladen til fundamentet er blevet pålagt. Man kan ikke pålægge to lag af radonspærre, medmindre at de ligger helt op ad hinanden. Hvis en pålagt radonspærre ikke ligger helt op mod en anden, så kan der forekomme små luftrum hvor der kan dannes fugt, og alle ved, at fugt i fundamentet ikke er et godt tegn. Derfor er det utrolig vigtigt at få pålagt en radonspærre, gerne efter betonpladen så man ikke skal igennem en masse bøvl med at hive betonpladen op og så installere en radonspærre herefter. Med den hårde radonspærre, så kan der nemt komme huller og revner i membranen, som i sidste ende giver en ringe beskyttelse. Hvis man gerne vil opnå den bedste beskyttelse mulig, så skal man anskaffe sig en flydende radonspærre. Med en flydende radonspærre bliver alle mulige huller og revner fyldt ud, inden at membranen størkner og er blevet smidt på plads. Håndarbejdet i installeringen af membranen er dog uhyre vigtigt, hvorfor at man skal anskaffe sig en bygningssagkyndig som ved hvad der skal gøres.

admin:
Related Post